Aflevering 3 – De dood van Caylee Anthony (deel 1)

In deze aflevering bespreken we de dood van Caylee Anthony. Op 15 juli 2008 belt Cindy Anthony naar het Amerikaanse alarmnummer 911 belt met de mededeling dat haar kleindochter, de 2-jarige Caylee Anthony, sinds een maand vermist is en dat haar dochter, de 22-jarige Casey Anthony, eindelijk heeft toegegeven dat de babysitter Caylee heeft “gestolen”. Al snel betrapt de politie Casey Anthony op de ene na andere leugen. Wat is er gebeurd met Caylee Anthony?

Muziek: Halloween The Pumpkin Head van Frank Schroeter.

Bij het voorbereiden van deze aflevering zijn Engelstalige bronnen gebruikt. Het kan daardoor zijn dat er vertalingsfouten in deze tekst zitten, ondanks dat we hierop proberen te letten. Daarnaast willen we benadrukken dat we géén journalisten, onderzoekers of media- of geschiedenisexperts zijn, maar slechts amateur podcastmakers. 

Waarschuwing: in deze aflevering wordt de dood van 2-jarig meisje besproken.

Het derde 911 telefoontje

Het verhaal begint op 15 juli 2008. Om 22:36 uur ’s avonds belt Cindy Anthony naar het Amerikaanse alarmnummer 911 belt met de mededeling dat haar kleindochter, de 2-jarige Caylee Anthony, sinds een maand vermist is en dat haar dochter, de 22-jarige Casey Anthony, eindelijk heeft toegegeven dat de babysitter Caylee heeft “gestolen”. Cindy zegt ook dat ze die dag al eens eerder heeft gebeld. Sterker nog, ze heeft die dag zelfs twee keer eerder naar 911 gebeld, waaronder om aangifte te doen van onder andere een gestolen auto. Eerder die dag kwamen Cindy en George er namelijk achter dat de auto die Casey van hen mocht gebruiken, al weken eerder – sinds 30 juni – in beslag is genomen. 

Dit vonden ze vreemd, want een maand eerder – op 16 juni – is Casey er met Caylee in die auto vandoor gegaan. Verschillende bronnen schrijven dat Cindy en Casey enorme ruzie hebben gehad de dag ervoor, waarbij Cindy zou hebben gezegd dat Casey een slechte moeder was. Toen Casey en Caylee van huis gingen, heeft Casey tegen haar ouders gezegd dat ze naar de babysitter gingen en over twee dagen terug zouden zijn. Ze kwamen echter niet terug en gedurende de 31 dagen die volgden vertelde ze verschillende smoesjes over waarom zij en Caylee niet thuis konden komen. Casey vertelde haar ouders ook dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, want alles ging goed.

Omdat Cindy en George inmiddels een maand hun kleindochter niet meer hebben gezien, maakten ze zich natuurlijk wél zorgen. En die zorgen werden groter toen ze op 15 juli de in beslag genomen auto ophaalden. George merkte meteen een vreemde geur op in kofferbak van de auto – een geur die hij herkende als de geur van dood, een lijkenlucht dus. Er lag echter geen lijk in de kofferbak, maar een vuilniszak en vliegen en maden. Cindy besloot dat het tijd was om verhaal te halen bij Casey, die bij haar vriend Tony Lazzaro verbleef. Cindy wist Casey via een vriendin van Casey op te sporen en besloot haar te confronteren: ze wilde weten waar Caylee was. Omdat Casey geen concrete antwoorden gaf, belde Cindy 911 om aangifte te doen van een gestolen auto. Veel mensen denken dat Cindy dit deed om Casey onder druk te zetten, in de hoop dat ze zou zeggen waar Caylee was. De 911 operator (of centralist) adviseerde Cindy om naar huis te gaan en daar opnieuw te bellen. Het leek tenslotte slechts om familieruzie te gaan. 

Een tijdje later belde Cindy weer naar 911, maar dit keer met de mededeling dat iemand in haar huis gearresteerd moet worden en dat haar kleindochter mogelijk vermist is. Ook in dit telefoongesprek leek de nood niet hoog te zijn. Ze vroeg wel of de politie kon komen, mogelijk weer een poging om Casey onder druk te zetten. Twee uur later belde Cindy opnieuw naar 911, dit keer wél in paniek. Van dit laatste telefoongesprek heb je net dus een audiofragment gehoord.

Wie is Casey Anthony?

Voordat we dieper in gaan op de verdwijning van Caylee, wil ik je wat meer achtergrondinformatie geven over Casey Anthony en haar familie. Casey Anthony werd geboren op 19 maart 1986 in Warren, Ohio. Haar moeder, Cindy, was verpleegkundige en vader, George, was een voormalig politie-agent (en later werkzaam als beveiliger). Casey heeft ook nog een oudere broer, Lee. Volgens Cindy was Casey een energiek en populair kind en had ze veel vrienden. Als kind was er dus niks opvallends aan Casey, maar dat veranderde op de middelbare school. Volgens vrienden begon Casey in ‘high school’ met het verspreiden van leugens. Ze kwamen Cindy en George er pas bij Casey’s diploma-uitreiking achter dat Casey niet geslaagd was voor haar middelbare school diploma. Sterker nog, Casey was tegen het einde van het schooljaar gestopt met naar school te gaan. Ze heeft haar familie voorgelogen en hen wijsgemaakt dat ze wel haar diploma heeft gehaald.

Toen Casey 19 was viel haar moeder, en ook de rest van de familie, op dat ze een buikje kreeg. Casey wordt omschreven als petite, dus een buikje viel bij haar erg snel op. Haar ouders dachten dat ze zwanger was, maar Casey ontkende dit. Ze claimde nog steeds maagd te zijn. Pas ver in de zwangerschap gaf ze de waarheid toe: ze was inderdaad zwanger. Over de identiteit van de vader bleef ze vaag. Ze wees verschillende jongens aan, waaronder ex-vriendje Jesse Grund en een ander voormalig vriendje die is omgekomen bij een auto-ongeluk. 

Caylee Marie Anthony

Op 9 augustus 2005 werd Caylee Marie Anthony geboren. Een vriendin van Casey claimt dat Casey eigenlijk de baby niet wilde houden en het had willen afstaan ter adoptie, maar dat Cindy dit heeft ontmoedigd. Direct na de geboorte was Cindy de eerste Caylee vasthield. Gedurende het eerste jaar van Caylee’s leven was Jesse Grund een tijdje haar haar vaderfiguur. Begin 2005 hebben hij en Casey kort, zo’n 6 weken, gedate. Hij was erg verbaasd toen Casey hem in juni dat jaar vertelde dat ze zwanger was van hem. Ondanks dat hij wist dat de timing niet klopte, nam hij zijn taak als vader serieus. Zo serieus dat hij eind 2005 Casey ten huwelijk vroeg, maar ze verbrak na vijf maanden de verloving.

Josh omschrijft Caylee als een lief en makkelijk kind. Naar eigen zeggen hield hij van haar zodra hij haar voor het eerst zag. Ook een voormalige vriend van Casey omschrijft Caylee als een lief, schattig en intelligent kind. Ze kon al tellen tot 10 in zowel Engels als Spaans, ze wist alle kleuren, ze kende alle vormen. De relatie tussen Casey en Caylee wordt door vrienden en familie als goed omschreven. Casey werd gezien als een liefdevolle en attente moeder. 

De babysitter

Terug naar de verdwijning van Caylee. Naar aanleiding van Cindy’s derde telefoontje naar 911 besloot de politie in actie te komen. Om 10 voor 4 ’s nachts arriveerden twee rechercheurs bij het huis van de familie Anthony. Daar troffen ze George, Cindy en Lee (Casey’s broer) aan die probeerden om informatie uit Casey te trekken over waar Caylee zich bevind. Casey bleef claimen dat ze Caylee een maand eerder naar haar vaste babysitter, Zenaida Fernandez Gonzalez, heeft gebracht en haar sindsdien niet meer heeft gezien. Volgens haar had Zanny – dit was de bijnaam van de babysitter – Caylee van haar “gestolen” om haar te straffen omdat ze een slechte moeder was. Op de vraag waarom ze de politie niet heeft ingeschakeld antwoordde Casey dat ze zelf Caylee wilde zoeken en dat ze bang was voor wat Zanny zou doen als ze anderen zou inlichten. Casey omschreef Zanny the Nanny als een 25-jarige half Puerto Ricaanse / half zwarte vrouw. Cindy en George hadden al wel eerder over Zanny gehoord – het was tenslotte Caylee’s vaste babysitter – maar ze hadden haar nooit ontmoet.

Het eerste gesprek tussen de politie en Casey vond plaats bij haar thuis, vrij snel nadat de politie daar was aangekomen. Casey claimde dat ze zich het adres van de babysitter niet meer kon herinneren, maar ze dacht wel de woning te kunnen herkennen. De politie besloot daarom met haar op pad te gaan en op aanwijzing van Casey bezochten ze drie verschillende adressen waar de babysitter mogelijk zou zijn met Caylee. De eerste locatie was een appartementencomplex waarbij elk appartement werd doorzocht, maar hier werd niks gevonden. Bij de tweede locatie wees Casey naar een appartement dat blijkbaar al drie maanden leegstond. De derde locatie was een bejaardentehuis. Op geen enkel van deze adressen heeft ooit een Zenaida Fernandez Gonzalez ingeschreven gestaan.

De politie bleef zoeken naar de beruchte Zanny the Nanny. Ze vonden uiteindelijk een vrouw die Zenaida Fernandez Gonzalez heette, maar ze was van middelbare leeftijd en woonde een flink eind uit de buurt. De vrouw ontkende Casey en Caylee te kennen en uit verder politie-onderzoek bleek er inderdaad nooit contact te zijn geweest tussen haar en Casey. De vrouw heeft dus niks te maken met de verdwijning van Caylee Anthony. 

Nog meer leugens

Één van de redenen waarom Casey – naar eigen zeggen – Caylee naar de babysitter had gebracht was vanwege haar werk als Event Planner bij Universal Studios. Casey heeft tegen Cindy gezegd dat het enorm druk was bij haar op werk en ze daardoor lange dagen maakte. Daarom was het handiger voor haar en Caylee om bij Zanny te verblijven, want die woonde dichter bij haar werk. Ook kon Zanny dan meteen overdag oppassen terwijl Casey aan het werk was. Volgens Casey heeft ze twee collega’s bij Universal Studios ingelicht over de ontvoering van haar dochter. Een rechercheur nam daarom contact op met haar werkgever, die hem vertelde dat Casey ruim twee jaar eerder was ontslagen en er sindsdien niet meer heeft gewerkt. Wéér een leugen dus.

De politie was benieuwd naar wat Casey zou doen als ze geconfronteerd zou worden met haar eigen leugen. Ze haalden haar daarom thuis, maar vertelden haar niet dat ze naar Universal Studios gingen. In plaats daarvan vertelden ze haar dat ze naar de sheriff’s office gingen om wat foto’s van Zenaida Gonzalez te bekijken. Eenmaal onderweg vroeg een rechercheur aan Casey of het niet slim is om bij haar werk langs te gaan om te kijken of ze daar aanwijzingen kunnen vinden. Casey stemde toe, dus ze reden naar Universal Studios. Daar aangekomen loopt Casey vol zelfvertrouwen op de beveiligers af, die haar de toegang weigeren. Casey bleef erop aandringen dat ze er werkte, maar ze konden haar niet vinden in het computersysteem. De beveiliger vroeg wie haar leidinggevende was, maar ook de naam die Casey doorgaf werd natuurlijk niet gevonden in het systeem. Casey werd door het hoofd van de beveiliging alsnog binnengelaten, gevolgd door de politie. Eenmaal binnen loopt Casey voorop en zwaait ze naar mensen die aan het werk zijn. Op een gegeven moment lopen ze een gang in die doodloopt. Casey draaide zich toen eindelijk om en zei: “I don’t really work here”.

De arrestatie

De politie besloot dat het tijd was voor een officieel verhoor op het politiebureau. Ze beschuldigden Casey van liegen over.. alles. Casey bleef volhouden dat ze Caylee voor het laatst heeft gezien toen ze haar naar de babysitter heeft gebracht. Gedurende het verhoor bleef Casey erg kalm waardoor de politie dacht dat Caylee nog leefde en ergens veilig was. Ze waren op de hoogte van de moeilijke relatie tussen Casey en Cindy en dachten dat Casey Caylee had “verstopt” voor Cindy. Casey bleef echter voet bij stuk houden en claimde dat Caylee bij Zanny the Nanny was. Na het verhoor werd Casey gearresteerd voor ‘liegen tegen een politieagent’, het ‘belemmeren van een politie-onderzoek’ en het ‘verwaarlozen van een kind’. Ook tijdens de arrestatie bleef Casey erg kalm. Het kwam op de rechercheurs over alsof het niks met haar deed.

Na haar arrestatie werd Casey naar het huis van bewaring gebracht. Vanuit hier belde ze diezelfde avond nog – op 16 juli 2008 – haar ouders. Het is een interessant gesprek, want Casey vraagt aan elk persoon die ze aan de telefoon krijgt om het telefoonnummer van Tony Lazzaro, haar toenmalige vriend. Ze kreeg eerst Cindy aan de telefoon die vervolgens de telefoon doorgaf aan Lee, Casey’s broer. Hij weigerde Tony’s nummer te geven en gaf de telefoon door aan Christina, Casey’s beste vriendin. Ook Christina gaf Tony’s nummer niet, maar werd emotioneel door Caylee’s verdwijning. Hierop reageerde Casey met: “Oh my god, calling you guys.. waste. Huge waste.

Huiszoeking

Na de arrestatie kreeg de politie toestemming voor een huiszoeking. Ze zochten overal: binnen én buiten het huis van de familie Anthony. Het belangrijkste bewijsmateriaal vonden ze in Casey’s auto. Toen George op 15 juli de auto ophaalde merkte hij op dat de kofferbak rook naar een lijkenlucht. Je hoort Cindy hier ook wat over zeggen in haar derde telefoontje naar 911. Bij de huiszoeking merkte ook de politie deze geur op. De geur was schijnbaar zo sterk dat ze het op een afstandje al konden ruiken, terwijl de kofferbak nog dicht zat. Ook politiehonden focusten zich op de kofferbak van de auto. Er werd dus geen lichaam gevonden in de kofferbak, maar wel een vlek ter grootte van een peuter. Er werd een stuk uit de vloer van de kofferbak gesneden voor verder onderzoek. Daarnaast werd ook haar gevonden wat vermoedelijk van Caylee was. Met dit haar was nog wel wat bijzonders aan de hand: het bevatte een ‘decomposition band’ wat alleen voorkomt bij haar op een lichaam in staat van ontbinding. 

Naast de auto werd ook de gezinscomputer onderzocht. Hierop werden werd onder andere gekeken naar de zoekgeschiedenis. Wat bleek? Er was meerdere keren gezocht op ‘how to make chloroform’

Tijdlijn van de verdwijning

Terwijl Casey in het huis van bewaring zat kwam ze via via in contact met Jose Baez, een advocaat. Baez adviseerde Casey meteen om niet meer met de politie samen te werken en hen zoveel mogelijk op afstand te houden. Voor de politie was ze tenslotte verdachte nummer één. En dat is misschien ook niet vreemd als je kijkt naar Casey’s gedrag gedurende de 31 dagen dat Caylee vermist was, maar niemand hier nog van wist:

  • In de ochtend van 16 juni 2008 werd Caylee voor het laatst gezien door Cindy en George. Casey zei tegen haar ouders dat zij en Caylee die nacht bij Zanny zouden blijven slapen. Die avond werd ze echter gespot door een beveiligingscamera in een Blockbuster samen met Tony. Caylee was niet bij hen.
  • Op 20 juni ging Casey een avondje stappen met onder andere Tony. Hij was DJ en organiseerde feestjes. Die avond of nacht deed ze mee aan een ‘hot body contest’, waar foto’s van zijn.
  • Op 23 juni besloot Casey in te breken in de schuur van haar ouders en Tony heeft hierbij geholpen. De reden van inbraak was het stelen van jerrycans met benzine, omdat de benzine in haar auto op was.
  • Op 24 juni deed George aangifte van de inbraak en de diefstal. Later die dag trof hij Casey thuis aan en confronteerde haar. Casey werd boos maar gaf de jerrycans terug.
  • Op 27 juni werden Casey en Tony gespot in een winkelcentrum. Die avond zijn ze weer wezen stappen.
  • Op 30 juni werd Casey’s auto weggesleept nadat het meerdere dagen stil had gestaan op dezelfde plek. Op de achterbank werd haar tas gevonden met daarnaast een kinderstoeltje.
  • Op 2 juli liet Casey de tekst ‘Bella Vita’ tatoeëren op haar linkerschouder. Dit is Italiaans voor ‘goed leven’ of ‘mooi leven’.
  • Op 3 juli besloot Cindy Anthony om Casey op te zoeken op haar werk. Toen ze Casey daar niet aantrof belde ze haar op. Casey nam op en vertelde dat ze niet in Orlando is met Caylee, maar in Jacksonville.
  • Op 4 juli ging Casey naar een ‘4th of July’ feestje en vuurwerkshow. Op dit feestje heeft ze aan anderen verteld over Caylee, maar niks over de ontvoering of verdwijning.
  • Dan gebeurd er een tijdje niks opvallends tot 15 juli, wanneer Cindy naar 911 belt om door te geven dat Caylee is ontvoerd door de babysitter.
Media-aandacht

Iets waar ik tot nu toe nog vrij weinig over heb verteld – maar wat wel een belangrijk onderdeel is van deze zaak – is de grote hoeveelheid media-aandacht die het kreeg. Eigenlijk vanaf het moment dat naar buiten werd gebracht dat de 2-jarige Caylee was verdwenen en mogelijk was ontvoerd, was dit groot nieuws. Er werd ook al heel snel een negatieve mening gevormd over Casey, mede dankzij wat we weten van haar gedrag gedurende de 31 dagen voordat Caylee als vermist werd opgegeven. En natuurlijk ook het feit dat Casey niet zelf degene was die haar dochter als vermist opgaf.

Er werd op televisie veel aandacht besteed aan de zaak, waaronder door Nancy Grace. In haar tv-programma Headline News op CNN had ze het bijna dagelijks over deze zaak. Nancy Grace bedacht zelfs een bijnaam voor Casey: “Tot Mom”. Volgens haar was Casey een moeder die liever naar feestjes ging dan voor haar kind zorgde. Als reactie hierop verscheen Jose Baez regelmatig op televisie om mensen te overtuigen van Casey’s onschuld. Dit werd hem lastig gemaakt, want dankzij de Florida Sunshine Law werd er enorm veel informatie rondom de zaak openbaar gemaakt. Onder deze wetgeving is de overheid en het bedrijfsleven verplicht om de media te voorzien van allerlei documenten, rapporten en verklaringen. Vandaar dat de telefoontjes naar 911 en opgenomen gesprekken in en vanuit het huis van bewaring al vrij snel openbaar werden gemaakt. Dit maakte het verhaal natuurlijk alleen nog maar meer sensationeel.

Tijdelijk vrij

Terug naar het verhaal: Casey werd dus op 16 juli 2008 gearresteerd, maar kwam op 21 augustus op borgtocht vrij. Ze was natuurlijk niet helemaal vrij: ze kreeg een elektronische enkelband om. De borg van 500.000 dollar werd betaald door bounty hunter en reality tv-ster Leonard Padilla. Hij bood de familie aan om te helpen in de zoektocht naar Caylee en degene die haar had ontvoerd. Hij was echter teleurgesteld toen Casey weigerde samen te werken met de politie. Hij verbrak het contact met haar toen ze op 14 oktober 2008 werd gearresteerd voor ‘moord met voorbedachten rade’, ‘zware kindermishandeling’, ‘doodslag van een kind’ en viermaal het ‘verstrekken van valse informatie aan de politie’. Dit keer was er geen mogelijkheid tot borgtocht. 

Dit was overigens niet de eerste keer sinds 21 augustus dat Casey weer vast zat. Op 29 augustus werd ze gearresteerd voor het schrijven van een cheque zonder toestemming, maar ze werd op 5 september weer vrijgelaten nadat haar ouders de borg van 500.00 dollar hadden betaald. Op 15 of 16 september heeft Casey zichzelf aangegeven vanwege het plegen van fraude met cheques, het stelen van iemands identiteit en andere soorten diefstal. Ze werd de volgende dag vrijgelaten op borgtocht, dit keer ging het om 1.250 dollar. Elke keer wanneer ze vrij werd gelaten keerde ze weer naar huis, waar Cindy en George haar opvingen. Hierdoor keerde het publiek zich ook snel tegen hen. Zo erg zelfs dat ze thuis werden opgezocht en werden lastig gevallen.

Ondanks dat Casey vast zat voor de moord op haar dochter, bleven Cindy en George zoeken naar Caylee. Ze verschenen zelfs op 22 oktober 2008 op de Today Show, waar ze vertelden in hun geloof dat Caylee nog leefde en gevonden zal worden. Ze organiseerden zoektochten, hingen overal posters op en Cindy nam zelfs contact op met een organisatie die ervaring heeft met het zoeken naar vermiste personen. Er werd wekenlang grondig gezocht naar Caylee, maar er werd niks gevonden. Op 24 oktober 2008 werd Caylee ‘presumed dead’ verklaard, vermoedelijk dood dus.

De vondst

Dit vermoeden werd bevestigd toen op 11 december 2008 Caylee’s stoffelijk overschot werd gevonden. Op die dag liep Roy Kronk – die werkzaam was als ‘meter reader’ in de buurt van de familie Anthony – door een bebost gebied om te plassen. Hij zag op de grond iets liggen wat hij vond lijken op een schedel. Omdat hij het niet zeker wist pakte hij een stok om het op te tillen. Na het schedel te hebben bekeken nam hij contact op met zijn supervisor die vervolgens 911 belde. Dit was overigens niet de eerste keer dat Roy iets verdachts in de buurt van die plek zag liggen. Twee maanden eerder, op 11 augustus, had hij al contact opgenomen met 911 omdat hij dacht dat er een schedel van een mens lag. Er werd echter niks met zijn melding gedaan, dus belde hij op 12 augustus weer. Pas op 13 augustus kwamen twee politie-agenten kijken, maar zij namen de melding niet serieus en schreven het af als vuilnis. 

Op 11 december werd de melding echter wel serieus genomen en kwam CSI ter plekke om te zoeken naar de rest van het stoffelijk overschot. Een gedeelte hiervan werd gevonden, op minder dan 6 meter afstand van een weg. Daarnaast werd een Winnie de Poeh dekentje gevonden en de kleding die Caylee aan had ten tijde van haar verdwijning. De schedel werd gevonden in een waszak en op het schedel werden sporen van duct tape aangetroffen, wat vermoedelijk over haar neus en mond heeft gezeten. Omdat Caylee op minder dan 500 meter afstand van haar huis werd gevonden, regelde de politie meteen een huiszoekingsbevel. De waszak waarin de schedel werd gevonden bleek uit een set te komen die werd verkocht door een lokale winkel. De andere tas uit deze set werd gevonden in het huis van de familie Anthony. Bij het stoffelijk overschot werd een Winnie de Pooh dekentje gevonden, dit leek uit Caylee’s kamer te komen. Haar kamer stond vol met Winnie de Pooh spullen.

Ook deze vondst was weer groot nieuws. In de lucht vlogen nieuws helicopters en in de straat stonden allemaal nieuwstrucks geparkeerd. Op 19 december 2008 werd bevestigd dat het inderdaad ging om het stoffelijk overschot van Caylee Anthony. Omdat er niks anders over was dan haar skelet, kon er geen doodsoorzaak worden vastgesteld. De staat besloot daarom om geen doodstraf te eisen tegen Casey Anthony. De officier van justitie draaide deze beslissing echter terug op 14 april 2009.

Dit was deel 1, in de volgende aflevering gaan we verder met dit verhaal.

Gebruikte bronnen